2012/13 sezonunun sonlarına doğru yaklaşırken, halen mücadele ettiği kulvarlarda kupayı hedefleyen takımlara göz atıyor ve şanslarını değerlendiriyoruz.

Bayern Münih


 

Geçtiğimiz sezon yaşanan hayâl kırıklıklarının ardından bu sezona adeta fırtına gibi başlayan Alman devi, geçtiğimiz hafta bitime 6 hafta kala Bundesliga'da şampiyonluğunu ilân etmiş ve lig tarihinin en erken şampiyonluğunu ilân eden takımı olmuştu.

Sezona zaten Almanya Süper Kupası'yla başlayan Bavyera ekibi, Federasyon Kupası'nda da sırasıyla Regensburg, Kaiserslautern, Augsburg, Borussia Dortmund ve Wolfsburg engellerini aşarak finalde Stuttgart'ın rakibi oldu.

Şampiyonlar Ligi'nde ise F Grubu'nu lider olarak tamamlayan ve son 16 turunda Arsenal'i eleyen Bayern Münih, son olarak çeyrek finalde Juventus'u iki maçta da 2-0'lık skorlarla eleyerek yarı finalde Barcelona ile eşleşmişti.

Bayern eğer Şampiyonlar Ligi'nde Barcelona engelini aşarsa, bu kez finalde geçen sezon yaşadığı hayâl kırıklığını yaşamamak için elinden geleni yapacaktır. Kısacası Alman devi sezonu tarihi bir başarıyla kapatmaya hiç de uzak değil.

Benfica

  

Portekiz Premier Ligi'nde bitime 5 hafta kala Benfica, Porto'nun 4 puan önünde namağlup olarak hedefe emin adımlarla ilerliyor ve aynı zamanda ligin en çok gol atan takımı konumundalar. Bu hafta sonu Sporting Lizbon ile sahalarında kritik bir maça çıkacaklar. 29. haftada da Porto ile deplasmanda oynayacakları dev maç, büyük ihtimalle ligdeki düğümü çözecek.

Lig Kupası'nda finale kadar ilerleyen Kartallar, Braga'ya 1-0'lık skorla mağlup olarak kupadan olsalar da, Portekiz Kupası'nda finale yükselerek sezonu 3 kupayla tamamlama şansı yakaladılar. Finaldeki rakipleri ise, ligde 9. sırada bulunan Vitoria Guimaraes olacak.

Şampiyonlar Ligi'nde Barcelona, Celtic ve Spartak Moskova ile birlikte mücadele ettiği G Grubu'nu 3. sırada tamamlayarak 2. Tur'dan UEFA Avrupa Ligi'ne katılan Benfica, burada sırasıyla Bayer Leverkusen, Bordeaux ve Newcastle United engellerini yenilgisiz şekilde aşarak yarı finalde Fenerbahçe'nin rakibi oldu.

Ligde ve Portekiz Kupası'nda favori konumunda olan Benfica, 1961 yılından beri 5 kez final oynamasına rağmen son veremediği Avrupa Kupası hasretini dindirmeye bir hayli yakın. 

 

Fenerbahçe

  

Fenerbahçe için sezon aslında pek de iç açıcı bir şekilde başlamadı. Özellikle ilk yarıda yaşanan deplasman sorunları, Alex'in ayrılışı ve Aykut Kocaman'ın istifadan geri dönüşüyle çalkantılı dönemlerden geçti sarı-lacivertli ekip. Ancak UEFA Avrupa Ligi'nde yaşanan çıkış, takımın lig performansına da yansıdı ve Galatasaray'ın da yaşadığı kayıplarla şampiyonluk yarışında oldukça iddialı bir konumda.

Arada 4 puanlık bir fark olsa da, Fenerbahçe'nin 33. haftada Galatasaray ile sahasında oynayacak olması, umutları artıran en büyük faktör. Tabii yine de ipler Galatasaray'ın elinde.

Geçtiğimiz sezon 30 yıl aradan sonra kazandığı Türkiye Kupası'nda bu sezon da hedefine adım adım ilerleyen Aykut Kocaman'ın öğrencileri, yer aldığı A Grubu'nu lider olarak tamamlayarak yarı finalde Eskişehirspor'un rakibi oldu ve ilk maç deplasmanda 1-1'lik eşitlikle sona erdi.

Şampiyonlar Ligi'nde play-off elemelerinde Spartak Moskova'ya boyun eğerek 2. Tur'dan UEFA Avrupa Ligi'ne katılan sarı-lacivertli ekip Marsilya, Borussia Mönchengladbach ve AEL Limassol ile mücadele ettiği C Grubu'nu lider olarak tamamladı ve 2. Tur'da BATE Borisov'u, 3. Tur'da Viktoria Plzen'i, çeyrek finalde de Lazio'yu eleyerek yarı finalde Benfica ile eşleşti.

Tarihinde ilk kez Avrupa'da yarı finali gören sarı-lacivertli ekip için bu kupanın hayâl olduğunu söylemek hiç de gerçekçi olmaz. Ancak yine de 3'te 3 yapmak, pek de kolay olmayacak gibi görünüyor. 

 

Basel

  

İsviçre Süper Ligi'ni son yıllarda domine eden Basel, 27 haftası geride kalan 36 haftalık maratonda en yakın takipçisi Grasshopers'ın 3 puan önünde liderlik koltuğunda oturuyor. Bu sezon da ipi göğüsleyebilirlerse, ligde üst üste dördüncü şampiyonluklarını yaşamış olacaklar.

Geçen sezon kazandığı İsviçre Kupası'nda sırasıyla Amriswil, Chiasso, Locarno, Thun ve Sion'u eleyen Basel, Grasshopers ile final maçı oynayacak.

Basel, en büyük sürprize ise UEFA Avrupa Ligi'nde imza attı. Genk, Sporting Lizbon ve Videoton'un yer aldığı G Grubu'ndan ikinci olarak çıkan Basel, 2. Tur'da Dnipro'yu, 3. Tur'da Zenit St Petersburg ve çeyrek finalde de Tottenham'ı eleyerek yarı finale çıkmayı başaran İsviçre ekibi final yolunda Chelsea ile mücadele edecek.

Ligde iki kupaya oldukça yakın olan Basel, UEFA Avrupa Ligi'nde Tottenham'ın ardından bir İngiliz devini daha devirir mi hep birlikte göreceğiz fakat 3'te 3 yapmak için önlerindeki en büyük engelin UEFA Avrupa Ligi olduğu bir gerçek.  

 

Kaynak: Goal.Com